Elkészítéséhez először is szükségünk van egy barátra, aki ad kovászt. Én Matók János kollégámtól kaptam, a recepttel együtt.
A tésztához nem érhet fém, csak műanyag és fakanál. Elkészítése folyamán nem kell hűtőben tárolni, az asztalon, konyharuhával letakarva tartsuk.
Elkészítése:
- Hétfőn hozzáadunk 25 dkg cukrot, nem keverjük össze.
- Kedden ráöntünk 2,5 dl tejet, de nem keverjük össze.
- Szerdán rászórunk 25 dkg lisztet, és még mindig nem keverjük össze.
- Csütörtökön fakanállal háromszor megkeverjük a tésztát.
- Pénteken a tésztához adunk még 25 dkg cukrot, 2,5 dl tejet és 25 dkg lisztet, jól elkeverjük. Négy részre osztjuk a tésztát, ebből három részt továbbajándékozunk.
- Szombaton a maradék negyedhez hozzáadunk a 3 tojást, 1,5 dl olajat, még 25 dkg lisztet, a 0,5 kávéskanál szódabikarbónát, fél csomag sütőport, diót, csipet sót, 0,5 kkanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot, mazsolát és étcsokoládét.
- Jól összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük. (190 fokon 20-30 perc)
Az igazság az, hogy én nem ajándékozok tovább három részt, csak kettőt, egy adagot magamnak lefagyasztok. Bár kéretik nem fagyasztani, és egy életben csak egyszer szabad megsütni, hogy szerencsét hozzon, de én annyira szeretem, hogy igenis önző módon lefagyasztok a kovászt, és mikor eszembe jut elő szoktam venni a fagyasztóból hétfőn reggel, és este kezdem adagolni hozzá a szükséges alapanyagokat. Eddig mindig működött.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése