2015. február 15., vasárnap

Karamellás sajttorta

Ezt a tortát már egyszer megsütöttem. Ízre nagyon finom volt, ámde mikor elkészült kivettem a sütőből, mire a közepe beesett. Nagyon csúnyán összezuhant, ami elkedvetlenített. Újra erőt vettem magamon, és megsütöttem. Most sikerült!
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg édes keksz (legjobb, ha csokis)
15 dkg vaj
A krémhez:
50 dkg mascarpone
1 nagy pohár tejföl
3 db tojás
1 cs vaníliás cukor
ízlés szerint cukor (10 dkg-ot raktam bele)
kb 5 ek liszt
A tetejére karamella.

Elkészítés:
A darált kekszet elkeverjük az olvasztott vajjal. Sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk, 160 C-fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet: A sajtkrémet elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a lisztet, a cukrotkat. Mikor alakposan kikevertük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Ha nagyon hígnak érezzük, adjunk még hozzá lisztet. Én nem raktam bele többet. A krémet ráöntjük a kekszes alapra és 1 órát sütjük.

Most úgy sütöttem meg, hogy még a legelején alufóliával bebugyoláltam kívülről a formát. Mikor már ráöntöttem a kekszes alapra a krémet, akkor egy tepsi vízbe állítottam a tortát. Mire letelt az egy óra, a víz is elpárolgott alóla. Nagyon lassan, talán másfél óra alatt nyitotta ki a sütő ajtaját. Először csak bedugtam egy fakanál nyelét, majd mindig egyre nagyobb résre nyitottam, mint a piskótánál, így nem esett össze a tortám.

A tetejére karamellát készítettem:
150 g cukrot karamellizáltam meg, nagyon lassan hozzáöntöttem 2 dl habtejszínt. A tejszínt csak nagyon lassan szabad bele csurgatni. Ennek a titka az, hogy az egyik kezünkkel keverjük a cukrot, a másik kezünkkel öntjük bele lassan a tejszínt, a harmadik kezünkkel fogjuk a lábos fülét, nehogy lepottyanjon a tűzhelyről, a negyedi kezünkkel pedig segítünk kipréselni a maradék habtejszínt a dobozból. Ez elég nehéz volt, de azért sikerült. :-)
A recept szerint még forrón a tortára kell csorgatni. Valójában jobb lett volna vele várni 2-3 órát, míg sűrűbb lesz és kezelhetőbb, akkor kell a tortára önteni.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése